Kofeina i drzewo Yerba Mate – zdrowa alternatywa

Posted under zdrowie On By admin

Yerba mate zawiera umiarkowane ilości kofeiny i ma ziemisty smak podobny do innych herbat, takich jak rumianek. Zawiera flawonoidy, żywice, garbniki, saponiny i inne związki, które, jak stwierdzono, mają działanie przeciwnowotworowe u zwierząt laboratoryjnych. W tym artykule znajdziesz podstawowe informacje o yerba mate, jej zastosowaniach i korzyściach płynących z picia tej herbaty.

Yerba Mate pochodzi z kory gatunku Ilex, który rośnie na południu Brazylii i jest znany ze swoich właściwości leczniczych. Rośliny te od dawna stosowane są w ziołolecznictwie w regionie Amazonii, a mieszkańcy Amazonii od wieków wykorzystują liście tej rośliny jako źródło pożywienia. Stwierdzono, że herbata ta ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, ściągające, przeciwbakteryjne, antyseptyczne, uspokajające i pobudzające. Głównymi składnikami tego napoju są L-lizyna, L-argenina, kofeina, L-cysteina, glutamina i ester etylowy. Wszystkie te związki działają razem, aby stymulować układ odpornościowy naszego organizmu, pomagając nam w ten sposób skutecznie walczyć z chorobą.

Jak można zauważyć w podsumowaniu, mate może nie zawierać kofeiny, ale zawiera wiele niezbędnych aminokwasów, które odgrywają główną rolę w naszym organizmie. Jedną z korzyści płynących z picia tej herbaty jest fakt, że możesz zachować zdrowie i sprawność podczas delektowania się pyszną filiżanką herbaty. Możesz schudnąć, jeśli po wypiciu tego napoju dodasz do swojej diety więcej L-lizyny i L-argeniny, ponieważ są to niezbędne aminokwasy, które pomagają w spalaniu tłuszczów.

Badania tej herbaty przeprowadzono na myszach laboratoryjnych, a nie na ludziach. Konkluzja tych badań nie jest zbyt jasna, ponieważ nie są one w stanie wyciągnąć wniosków dotyczących wpływu tego napoju na ludzi. Jest tylko jedno badanie, które pokazuje, że L-Argenina zwiększa tempo wzrostu kolagenu w tkankach myszy laboratoryjnych. Podobnie wyniki tego badania nie stwierdzają, czy L-Cysteina zwiększa tempo wzrostu kolagenu w komórkach zwierząt laboratoryjnych czy ludzi. Nie jest również rozstrzygające, czy L-arginina zwiększa tempo produkcji kolagenu w tkance skórnej tych zwierząt lub ludzi.

W innym badaniu przeprowadzonym na tym napoju stwierdzono, że spożywanie Yerba Mate obniża poziom aktywności zapalnych cytokin. Naukowcy odkryli również, że spożywanie tego napoju zwiększało stężenie serotoniny w mózgu zwierząt. Wcześniejsze badania wykazały, że kofeina zawarta w tej tykwie zwiększa aktywność adrenaliny i noradrenaliny w organizmie tych zwierząt. Na podstawie tych ustaleń jest oczywiste, że kofeina i inne polifenole obecne w tym napoju są skutecznymi środkami przeciwzapalnymi.

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *